Fiber-föreningar riskerar skattesmäll

Press & media t ex

Fiber-föreningar riskerar skattesmäll

Inläggav henrik » 14 apr 2012 22:08

ÄLMHULT i går 06:15 | Uppdaterad i går 06:22

Många fiberföreningar, däribland Häradsbäck, räknar med att dra av momsen vid bygget av sina nät. Men Skatteverket har inte bestämt sig för vad de tycker ännu.
Nu riskerar föreningar att åka på skattesmällar.

Nyligen beviljades de fyra fiberföreningarna i Häradsbäck medfinansiering från Post och telestyrelsen (PTS), vilket var en avgörande kugge i projektet. Smålandsposten rapporterade från den champagneindränkta festsyran.
Men ännu finns det hinder kvar att ta sig över. Runt om i landet väntar just nu fiberföreningar på att Skatteverket ska sätta ner foten i ett avgörande ärende: Hur ska ekonomiska föreningar formulera sina stadgar för att kunna dra av kostnaderna för mervärdesskatt (moms) på 25 procent. Och är det över huvud taget möjligt?
– Det gäller att man följer momssystemets regler. Man kan inte som ekonomisk förening sakna omsättning och ändå hävda full avdragsrätt, säger Jan-Owe Mattsson, rättsexpert på Skatteverket.
Projektet i Häradsbäck beräknas kosta tolv miljoner kronor, förutsatt att de får dra av momsen. Om inte, blir slutsumman 16 miljoner. Men ordförande Mette Adolfsson håller huvudet kallt.
– Jag oroar mig inte för detta. Vi har fört diskussioner med Skatteverket och övriga parter och håller på att anpassa våra stadgar efter arbetsmaterial som vi fått ta del av. Utifrån det känner vi oss ganska säkra, säger hon.
Tre av fyra föreningar i Häradsbäck har redan blivit nekade momsregistrering. En extra föreningsstämma kommer att hållas då nya stadgar kommer att undertecknas. Innan dess har Skatteverkets Jan-Owe Mattsson sagt att deras ställningstagande kommer att vara klart.
– Föreningarna är inga proffs utan ett gäng eldsjälar som vill driva igenom detta för att få bredband. De behöver något att hålla i handen.
Fotnot: Fiberprojektet i Häradsbäck består av totalt fyra föreningar eftersom det ger ekonomiska fördelar vid bidragsfördelningen.


http://www.smp.se/nyheter/almhult/fiber ... ll(3228120).gm
henrik
Site Admin
 
Inlägg: 90
Blev medlem: 05 mar 2012 17:28

Återgå till Nyheter

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron